Dizabilitate, pierderea capacității de muncă

În cazul în care aveți afectări/deficiențe, limitări de activitate și/sau restricții de participare în viața socială și sunteți asigurat de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), puteți beneficia de o serie de drepturi speciale, beneficii și garanții din partea autorităților publice.

În acest sens, trebuie să întreprindeți o serie de acțiuni pentru a beneficia de drepturile care vă revin, după cum urmează:

1.

Determinarea gradului de dizabilitate

Dizabilitatea constituie pierderea sau anomalia unei funcții anatomice, psihologice sau mentale ale unei persoane, care combinată cu diferite restricții de mediu sau relaționale împiedică participarea persoanei în viața socială în termeni egali cu ceilalți.
1.1.
Procedura de examinare

Determinarea gradului de dizabilitate a persoanelor, inclusiv copiilor în vârstă de până la 18 ani, este efectuată de către Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă (CNDDCM). 

Determinarea gradului de dizabilitate are loc cu suportul a unei echipe speciale, compuse din experți în determinarea gradului de dizabilitate. În funcție de gravitatea deficiențelor funcționale, această echipă stabilește gradul de dizabilitate – care poate fi clasificat în sever, accentuat sau mediu.

Dizabilitatea poate fi acordată ca urmare a următoarelor evenimente:

  • afecțiune generală;
  • afecțiune congenitală sau din copilărie;
  • boală profesională;
  • accident de muncă;
  • afecțiune legată de participarea la lichidarea avariei de la CAE Cernobîl sau la alte accidente atomice;
  • afecțiune legată de serviciul militar sau cel special.
1.2.
Dizabilitatea ca urmare a accidentului de muncă sau a bolii profesionale

În cazul în care dizabilitatea dumneavoastră este cauzată de o boală profesională sau a rezultat ca urmare a unui accident de muncă, CNDDCM (în urma atestării și examinării deficiențelor) va elibera un certificat care atestă gravitatea deficiențelor și proporția (procentul) capacității de muncă păstrate. 

În cazul în care CNDDCM stabilește un procent al pierderii capacității de muncă în mărime de 5-35%, veți fi considerata o persoană aptă de muncă fără determinarea unui grad de dizabilitate. În celelalte cazuri, CNDDCM determină gradul de dizabilitate care poate fi sever, accentuat sau mediu.

1.3.
Documente necesare

Dumneavoastră sau, la necesitate, împuternicitul vă puteți adresa la structurile teritoriale ale CNDDCM pentru depunerea dosarului pentru determinarea gradului de dizabilitate. Datele de contact a structurilor teritoriale CNDDCM pot fi găsite accesând linkul: http://cnddcm.msmps.gov.md/ro/node/14

Conținutul dosarului diferă în funcție de natura solicitării, dar va conține următoarele documente:

  • cererea personală;
  • fișa de trimitere a prestatorului de servicii medicale (formularul F-088/e), care este întocmită de instituția medico-sanitară care va iniția procedura de trimitere pentru a determina gradul dumneavoastră de dizabilitate;
  • copia actelor de studii;
  • alte documente în funcție de natura solicitării.

Lista instituțiilor medico-sanitare specializate poate fi găsită accesând linkul: http://date.gov.md/ckan/dataset/4753-institutiile-subdiviziunile-medico-sanitare-care-acorda-asistenta-medicala-primara-si-specializ/resource/bf88a7b0-f3cb-434d-9429-443f300c22a3

Lista documentelor ce trebuie depuse poate fi găsită accesând linkul: http://cnddcm.msmps.gov.md/ro/node/16

Lista formularelor aferente pot fi descărcate electronic accesând linkul: http://cnddcm.msmps.gov.md/ro/node/13

1.4.
Decizia și procedura de contestare

Echipa din cadrul serviciului pentru determinarea gradului de dizabilitate examinează cererea și, în cazul în care stabilesc un grad de dizabilitate, eliberează certificatul aferent și programul individual de reabilitare și incluziune socială. Aceste documente vă vor fi transmise prin scrisoare recomandată de către CNDDCM.

În cazul în care nu sunteți de acord cu decizia de încadrare în grad de dizabilitate primar/repetat sau de neîncadrare în grad de dizabilitate, o puteți contesta, prin depunerea și expedierea, inclusiv online, a cererii de contestație adresate CNDDCM. Procedura de contestație și termenii aferenți examinării contestațiilor pot fi vizualizați accesând linkul: http://cnddcm.msmps.gov.md/ro/node/16

2.

Drepturi și facilități

Indiferent de gradul dumneavoastră de dizabilitate (sever, accentuat, mediu), sunteți asigurat gratuit de Guvern în sistemul de asigurări medicale obligatorii de stat. Evidența nominală a acestei categorii de persoane se ține de către Compania Națională de Asigurări în Medicină CNAM, conform deciziilor emise de echipele speciale.

Acest statut se acordă de la momentul stabilirii gradului de dizabilitate și se suspendă la expirarea termenului stabilit al gradului de dizabilitate.

Pentru persoanele fizice care concomitent se încadrează în categoriile de pensionari și persoane cu dizabilități severe, accentuate sau medii, CNAM menține statutul de persoană asigurată de Guvern conform termenului de acordare a dreptului la pensie, în baza informației puse la dispoziție, în regim real, de Casa Națională de Asigurări Sociale, prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect).

2.1.
Asigurarea cu articole și echipamente specializate de reabilitare

În funcție de gradul dumneavoastră de dizabilitate și alte circumstanțe personale, puteți beneficia de o serie de articole și echipamente specializate de reabilitare din partea instituțiilor medico-sanitare specializate. Lista acestor instituții este disponibilă accesând linkul: http://date.gov.md/ckan/dataset/4753-institutiile-subdiviziunile-medico-sanitare-care-acorda-asistenta-medicala-primara-si-specializ/resource/bf88a7b0-f3cb-434d-9429-443f300c22a3

Asigurarea cu mijloace ajutătoare tehnice se efectuează de către Întreprinderea de Stat 'Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare' (CREPOR), în temeiul Nomenclatorului mijloacelor ajutătoare tehnice.

Puteți beneficia de mijloace ajutătoare tehnice, inclusiv încălțăminte ortopedică complicată, specială și pe proteze. În funcție de gradul dumneavoastră de dizabilitate și alte circumstanțe personale, puteți achiziționa mijloacele ajutătoare tehnice după cum urmează:

  • în mod gratuit;
  • cu reducere a prețului de 50 la sută;
  • cu achitare integrală;
  • încălțămintea ortopedică puțin complicată și încălțămintea profilactică se prescrie și se eliberează tuturor beneficiarilor contra plată, cu achitarea integrală a prețului acesteia.
  • mijloacele ajutătoare pentru hernii abdominale (brîuri, centuri, bandaje), ortezele, sistemele ortopedice pentru coloana vertebrală şi pentru membrele superioare şi inferioare, cîrjele şi bastoanele se eliberează contra plată, cu achitarea integrală a preţului acestora.

Mai multe detalii pot fi obținute accesând linkul: http://www.crepor.org/?page_id=359

Puteți beneficia de aceste mijloace ajutătoare și echipamente specializate prin depunerea unei solicitări la policlinica CREPOR. Alternativ, solicitarea poate fi înregistrată de către echipele medico-tehnice ale acesteia, care se deplasează la domiciliu.

Petru scopul înregistrării comenzii, trebuie să prezentați următoarele acte:

Mai multe detalii pot fi obținute accesând linkul: http://www.crepor.org/?page_id=359

2.2.
Medicamente compensate

Indiferent de gradul dumneavoastră de dizabilitate, puteți beneficia prin intermediul sistemului de asigurări medicale obligatorii de medicamente compensate, care sunt achitate parțial sau integral de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Rețeta pentru medicamentele compensate este prescrisă de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog. Lista medicamentelor compensate include 148 de denumiri comune internaționale și poate fi obținută prin următoarele modalități:

Pentru a beneficia de medicamentele compensate, trebuie să urmați următorii pași:

  • să vă înregistrați la un medic de familie (care vă eliberează rețeta compensată, sau vă îndrumă către un medic specialist care vă va elibera rețeta compensată);
  • să obțineți de la medicul de familie rețeta, în care este notată denumirea comună internațională a medicamentului;
  • să vă prezentați în farmacie cu rețeta, buletinul de identitate (sau certificatul de naștere, sau certificatul de rezidență, în funcție de naționalitate);
  • cu rețeta prescrisă de medic, aveți posibilitatea să alegeți medicamentul din lista de preparate care au aceeași substanță activă, dar prețuri diferite.

Mai multe informații pot fi obținute accesând linkul: http://www.cnam.md/?page=156

Pentru a vizualiza lista medicamentelor compensate, puteți consulta Ordinul comun al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și CNAM nr.96/20A din 24.01.2019 (în vigoare din 1.02.2019) pe care îl puteți găsi la acest link:

http://cnam.md/httpdocs/editorDir/file/Legislatie/ordine/2019/Ordin%20nr.%2096-20-%20A%20din%2024.01.19-%20Modificarea%20Ordin%20nr.%20492-139-A%20din%2022.04.2013,%20medicamente%20compensate%20din%20FAO%20de%20AM.pdf?fbclid=IwAR3yOgd60svWLyjx57BGAK4dYAalIzO1qQrJHJjf7j0T8tT2PJicWHi8uDk

3.

Pensii și alocații

În cazul în care vi s-a determinat gradul de dizabilitate, puteți beneficia de drepturi bănești cum ar fi pensii și alocații, care vă sunt puse la dispoziție prin intermediul sistemul de asigurări sociale de către CNAS.

Procedura de solicitare și obținere a drepturilor bănești de la CNAS este următoarea:

  • depuneți cererea de solicitare a dreptului bănesc la Casa Teritorială de Asigurări Sociale (din raza domiciliului);
  • autoritățile competente întreprind acțiuni de examinarea a setului de documente depuse, autentificarea copiilor și prelucrarea datelor;
  • autoritățile competente iau decizia de stabilire a plății și transferă sursele financiare prestatorilor serviciilor de plată;
  • ridicați plata.

Informații cu privire la cuantumul pensiilor și alocațiilor pentru fiecare din categoriile prezentate mai jos pot fi găsite accesând linkul: http://www.cnas.md/index.php?l=ro

Mai multe informații pot fi solicitate de la subdiviziunile teritoriale CNAS, a căror listă poate fi găsită accesând linkul: http://www.cnas.md/regionmap.php?l=ro&idc=175&t=/Despre-CNAS/Subdiviziunile-teritoriale/CTAS

3.1.
Acordarea pensiei de dizabilitate

Puteți beneficia de pensia de dizabilitate ca urmare a încadrării într-un grad de dizabilitate din cauza unei boli obișnuite, unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Pensia se acordă la confirmarea stagiului de cotizare, și este calculată în funcție de vârsta împlinită la data la care a fost constatată dizabilitatea.

Pentru detalii suplimentare cu privire la stagiul de cotizare, puteți să consultați acest tabel:

Vârsta la data constatării dizabilității

Stagiul de cotizare (ani)

Până la 23 de ani

2

23–29 de ani

4

29–33 de ani

7

33–37 de ani

10

37–41 de ani

13

Peste 41 de ani

15

 

Pensia de dizabilitate se calculează după formule care iau în considerare gradul de dizabilitate, venitul mediu lunar, stagiul total de cotizare realizat, și stagiul de cotizare maxim potențial de la vârsta de 18 ani și până la vârstele de pensionare stabilite de lege. Aceste formule sunt  indicate la Anexa nr. 3 din Legea nr.156/1998 privind sistemul public de pensii și pot fi accesate la linkul: http://www.legis.md/cautare/rezultate/108445

Informații adiționale privind acordarea pensiei de dizabilitate pot fi obținute accesând linkul:  http://www.cnas.md/tabview.php?l=ro&idc=535

Prevederi specifice există în cazul în care vă încadrați în una din categoriile de mai jos:

  • militari în termen;
  • persoane din corpul de comandă și trupele organelor afacerilor interne;
  • persoane participante la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl și la experiențele nucleare, avariilor cu radiație ionizantă și a consecințelor lor la obiective atomice civile sau militare.

Pentru a putea beneficia de pensia de dizabilitate, trebuie să depuneți următoarele acte:

  • buletin de identitate;
  • carnetul de muncă sau alte documente ce confirmă stagiul de cotizare – deși acesta nu mai este utilizat în prezent, poate fi solicitat în continuare ca document justificativ pentru dovedirea contribuțiilor din perioadele precedente;
  • cotorul certificatului emis de către CNDDCM – deși acesta nu mai este utilizat în prezent, poate fi solicitat în continuare ca document justificativ pentru dovedirea contribuțiilor din perioadele precedente;
  • alte documente, care pot fi solicitate în funcția de natura dizabilității.

Mai multe informații pot fi obținute accesând linkul: http://www.cnas.md/tabview.php?l=ro&idc=535

3.2.
Acordarea indemnizației de dizabilitate

Puteți beneficia de indemnizația de dizabilitate în cazul în care ați pierdut total sau parțial capacitatea de muncă din cauza unui accident de muncă sau a unei îmbolnăviri profesionale. Indemnizația de dizabilitate este un beneficiu suplimentar, care se adaugă la pensia de dizabilitate.

Cuantumul indemnizației de dizabilitate pentru asiguratul încadrat în gradele sever sau accentuat de dizabilitate se determină prin diferența dintre următoarele două valori:

  • 2/3 din venitul mediu lunar asigurat al asiguratului (calculat pentru ultimele 6 luni premergătoare lunii în care s-a produs accidentul de muncă sau a fost constatată boala profesională), şi
  • cuantumul pensiei de dizabilitateal acestuia, stabilit prin sistemul public de asigurări sociale.

Condițiile de stabilire a cuantumului indemnizației de dizabilitate sunt conforme cu prevederile Legii privind asigurările pentru accidente de muncă şi boli profesionale, care poate fi accesată la linkul: http://www.legis.md/cautare/rezultate/94953

Pentru a putea beneficia de aceasta, trebuie să depuneți următoarele acte:

  • actul de identitate al solicitantului;
  • carnetul de muncă sau alte documente ce confirmă stagiul de cotizare – deși acesta nu mai este utilizat în prezent, poate fi solicitat în continuare ca document justificativ pentru dovedirea contribuțiilor din perioadele precedente;
  • cotorul certificatului emis de către CNDDCM – deși acesta nu mai este utilizat în prezent, poate fi solicitat în continuare ca document justificativ pentru dovedirea contribuțiilor din perioadele precedente;
  • procesul verbal de cercetare a accidentului de muncă sau, după caz încheierea consultativă privind constatarea îmbolnăvirii profesionale;
  • alte documente confirmative, după necesitate.

Mai multe informații pot fi obținute accesând linkul: http://cnas.md/tabview.php?l=ro&idc=567&t=/Alte-prestatii-sociale/Prestatii-in-cazul-accidentului-de-munca-sau-bolii-profesionale/Indemnizatie-de-dizabiliate

3.3.
Acordarea dreptului la alocație socială de stat

Puteți beneficia de dreptul la alocație socială de stat în cazul în care sunteți domiciliat pe teritoriul Republicii Moldova, nu îndepliniți condițiile pentru obținerea dreptului la pensie de asigurări sociale de stat și vă încadrați în una din următoarele categorii:

  • sunteți o persoană atestată cu grad de dizabilitate;
  • sunteți o persoană cu dizabilități din copilărie;
  • sunteți copil cu dizabilitate, în vârstă de până la 18 ani.

Pentru a putea beneficia de alocație socială de stat, trebuie să depuneți următoarele documente:

  • buletinul de identitate;
  • certificatul CNDDCM;
  • certificatul de deces al întreținătorului;
  • certificatul de naștere al copilului;
  • certificatul despre studii al copilului în vârstă de la 18 la 23 de ani;
  • certificat că nu vă aflați la întreținerea deplină a statului, nu sunteți beneficiar a serviciului de asistenta personală ori a serviciului de îngrijire socială la domiciliu;
  • alte documente, după necesitate.

Cuantumul alocației pentru persoanele cu dizabilități se calculează ca procent din cuantumul pensiei minime indexate pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate şi medii, stabilit anual de către Guvern, astfel:

  1. pentru persoane cu dizabilități severe, accentuate şi medii – 30%;
  2. pentru persoane cu dizabilități severe, accentuate şi medii din copilărie – 80%;
  3. pentru copiii cu dizabilități severe, accentuate şi medii cu vârsta de până la 18 ani – 80%.

Mai multe informații pot fi obținute accesând linkul: http://cnas.md/tabview.php?l=ro&idc=591&t=/Alte-prestatii-sociale/Alocatii-sociale/Alocatii-sociale-de-stat

3.4.
Acordarea dreptului la alocație socială de stat pentru îngrijire, însoțire și supraveghere

Puteți beneficia de alocație socială de stat în cazul în care îngrijiți, însoțiți și supravegheați una din următoarele categorii de persoane:

  • copil cu dizabilități severe în vârstă de până la 18 ani;
  • persoane cu dizabilități severe din copilărie;
  • persoane cu dizabilități severe nevăzătoare.

Pentru a putea beneficia de alocație socială de stat, trebuie să depuneți următoarele documente:

Cuantumul alocației pentru îngrijire, însoțire şi supraveghere este 75% din cuantumul pensiei minime indexate pentru limită de vârstă, stabilit anual de către Guvern.

Dacă sunteți o persoană care îngrijește, însoțește şi supraveghează la domiciliu doi sau mai mulți copii cu dizabilități severe, puteți beneficia de alocație pentru fiecare copil (în condițiile aceleiași legi). 

Mai multe informații pot fi obținute accesând linkul: http://cnas.md/tabview.php?l=ro&idc=633&t=/Alte-prestatii-sociale/Alocatii-sociale/Alocatie-lunara-pentru-ingrijire-insotire-si-supraveghere-persoanelor-cu-dizabilitati-severe-imobilizate-la-pat-care-au-avut-de-suferit-de-pe-urma-catastrofei-de-la-CAE-Cernobal

3.5.
Acordarea dreptului la alocația lunară

Adițional la dreptul la alocația socială de stat, puteți beneficia de dreptul la alocația lunară în cazul în care vă încadrați în anumite categorii de beneficiari cum ar fi:

Pentru a putea beneficia de alocația lunară, trebuie să depuneți următoarele documente:

  • buletin de identitate;
  • documentul ce confirmă dreptul la alocație (certificate, legitimații);
  • alte documente în caz de necesitate.

Mai multe informații pot fi obținute accesând linkul: http://cnas.md/tabview.php?l=ro&idc=590&t=/Alte-prestatii-sociale/Alocatii-sociale/Alocatii-lunare-de-stat

Pentru informații adiționale cu privire la procesul de obținere a altor alocații, puteți accesa următoarele surse:

3.6.
Beneficii acordate unor categorii de persoane cu dizabilități

În cazul în care sunteți o persoană cu dizabilități din rândul participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl puteți beneficia de următoarele:

Pentru a putea beneficia, trebuie să depuneți următoarele documente:

4.

Programul de reabilitare și incluziune socială

Conform programului național de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități pentru anii 2017-2022, există o serie de măsuri în domeniul protecției sociale, al sănătății, al educației, al muncii, al accesibilității, cel juridic și cel al participării la viața politică și culturală care vor fi luate de guvernul Republicii Moldova până în anul 2022 în beneficiul acestui grup.

Obiectivele programului sunt următoarele:

  • îmbunătățirea accesului persoanelor cu dizabilități la măsuri de protecție socială în comunitate;
  • asigurarea dreptului la educație de calitate a copiilor și tinerilor cu diferite tipuri de dizabilități în instituțiile de învățământ, în condiții de egalitate cu ceilalți;
  • sporirea accesului persoanelor cu dizabilități la servicii medicale, de abilitare și de reabilitare de calitate;
  • sporirea ratei de angajare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități;
  • sporirea participării persoanelor cu dizabilități la viața politică, publică și culturală;
  • asigurarea accesibilității la infrastructură, la transporturi, la informație și comunicații pentru persoanele cu dizabilități;
  • asigurarea suportului persoanelor cu dizabilități în exercitarea capacității juridice și garantarea accesului la justiție;
  • consolidarea capacităților instituționale pentru implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități;
  • creșterea nivelului de conștientizare a populației cu privire la drepturile și abilitățile persoanelor cu dizabilități.

Programul presupune două etape, fiecare a câte 3 ani.

La etapa I, în perioada 2017-2019, cele mai multe acțiuni sunt axate pe consolidarea cadrului instituțional și cadrului normativ în vederea asigurării drepturilor persoanelor cu dizabilități în diferite domenii ale vieții. Astfel, principalele acțiuni vizează efectuarea diferitor modificări legislative, elaborarea și aprobarea de programe locale și naționale, de ghiduri și instrucțiuni. De asemenea, la această etapă se preconizează dezvoltarea, pilotarea și reglementarea unor noi servicii, precum reabilitarea profesională, asistența persoanelor cu autism, suportul în luarea deciziilor.

La etapa a II-a, în perioada 2020-2022, majoritatea acțiunilor se concentrează pe implementarea programelor dezvoltate la etapa I, diversificarea și îmbunătățirea calității serviciilor destinate persoanelor cu dizabilități în diferite domenii ale vieții, accesibilizarea la diferite instituții publice și de menire socială, la informație și comunicații, instruirea continuă a specialiștilor din diferite domenii pe tematici specifice dizabilității, inclusiv accesibilitate, acomodare rezonabilă, suport în luarea deciziilor, organizarea diferitor evenimente cu implicarea și participarea persoanelor cu dizabilități, efectuarea studiilor și cercetărilor în domeniul dizabilității, precum și îmbunătățirea calității datelor statistice privind persoanele cu dizabilități.

Detalii suplimentare cu privire la programul național pot fi consultate la linkul: http://www.legis.md/cautare/rezultate/101863  

În cadrul programului de incluziune socială, persoanele cu dizabilități beneficiază de o serie de facilități cum ar fi:

4.1.
Serviciul social “Asistență personală'
Scopul Serviciului este de a oferi asistenţă şi îngrijire copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi severe, în vederea favorizării independenţei şi integrării lor în societate (în domeniile: protecţie socială, muncă, asistenţă medicală, instructiv-educativ, informaţional, acces la infrastructură etc).
4.2.
Serviciul de îngrijire socială la domiciliu
4.3.
Serviciul social “Plasament familial pentru adulți'
4.4.
Compensație pentru serviciile de transport